Očistite svoj nakit profesionalno

Ako volite lijep nakit, a ne znate kako za njega brinuti – možete to prepustiti profesionalcima. Za svaku moguću potrebnu uslugu na ovome svijetu postoje i ljudi koji je nude, pa tako možete i svoj nakit odnijeti na profesionalno čišćenje.

Ako su vaši komadi jako zaprljani, a nemate vremena za čišćenje, odnesite ih da se za njega pobrine profesionalni čistač srebra. Vrlo stare, krhke ili vrijedne komade također treba očistiti stručnjak. Ručno izrađeni nakit od srebra se svakako stavlja u ovu kategoriju.

Što je s komercijalnim sredstvima za čišćenje srebra – naravno, možete probati i sa njima. Komercijalne lakove od srebra lako je pronaći i koristiti, ali imaju nekoliko ozbiljnih nedostataka. Kao prvo, isparenja od srebrnog laka mogu prouzročiti štetu, pa čak i biti kobna ako se udišu u neprozračenoj sobi. Snažna otapala u komercijalnim sredstvima za čišćenje srebra mogu također zahtijevati posebno odlaganje opasnog otpada kako bi se izbjegla kontaminacija podzemne vode ili nanošenje druge štete okolišu.

Kao da ove zdravstvene i ekološke brige nisu dovoljne, komercijalna sredstva za čišćenje srebra također mogu zapravo naštetiti vašem srebru uklanjanjem premaza protiv potamnjenja i vrijedne patine. Iako sredstva za čišćenje mogu privremeno dati sjaj, vaš nakit će brže potamniti i mora se češće čistiti nakon što razbijete površinu.

Domaće sredstvo za čišćenje srebra također mogu poslužiti. U slučajevima kada krpa za poliranje nije dovoljna za uklanjanje mrlja, možete sami napraviti ekonomično i ekološki prihvatljivo sredstvo za čišćenje srebra koristeći sastojke iz vaše kuhinje.

Treba napomenuti, međutim, da sredstva za čišćenje srebra nisu za sve vrste srebrnog nakita. Na primjer, ne biste smjeli uranjati nakit ukrašen biserom ili neprozirnim dragim kamenjem kao što su tirkiz i opal, jer to može ozbiljno oštetiti ovo mekše kamenje.

Čak i za nakit s prozirnim dragim kamenjem kao što je ametist budite posebno oprezni kada upotrebljavate srebrno sredstvo za čišćenje: kemikalije bi se mogle smjestiti pod postavke dragog kamenja ili popustiti ljepilo. I upamtite, nemojte koristiti sredstva za čišćenje srebra na vašem oksidiranom nakitu – držite se umjesto njega tkanine za poliranje.